Udskriv

Uimodståelig vegansk lasagne

Fyldig, snasket og helt uimodståelig vegansk lasagne i 3 etager: Med den populære kødFRIsovs og den mælkefri 'ostesovs' også kendt som Åhst. 
Keyword glutenfri, laktosefri, oliefri, vegansk mad, der ligner ...
Bemærk indeholder reklamelink
Forb. tid 50 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 1 time 20 minutter
Antal 1 x lasagne på 20x30 cm (eller liidt større)
Forfatter Nina fra Plantepusherne

Ingredienser

KØDFRISOVS ca. 9 dl

  • 200 gr svampe f.eks. champignon, Porto Bello, Shiitake eller lign.
  • 50 gr valnødder eller pecan eller cashew
  • 1 medium løg
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 gulerod mellemstor
  • 1 lille rød peberfrugt
  • 1 mindre stang bladselleri kan udelades
  • 4-5 dl mosede tomater
  • 1,5 tsk god grøntsagsbouillon eller Morga for fedtfri
  • 1 dl vand brug gerne lidt af kogevandet fra kartoflerne hvis der er nok.
  • 1-2 spsk mørk balsamico eller sojasauce eller tamari for glutenfri
  • Godt med friskkværnet sort peber
  • 2-3 tsk rørsukker/moscuvado/agavesirup *
  • 1 spsk friske krydderurter a la rosmarin, timian, oregano eller en blanding samt et blad laurbær.
  • 1/4 tsk røget paprika kan udelades

ÅHSTESOVS ca. 8 dl

Spinat

  • 100-200 g frisk spinat

Plader

  • 1 pakke (evt. glutenfri) lasagneplader uden æg minimum 12 stk.

Sådan gør du

  • Start med at skrælle kartofler og skære dem i mindre stykker. Kog dem til de er møre i usaltet vand.

KødFRIsovs

  • Imens kartoflerne koger river du svampene på et rivejern i små bevægelser (så du ikke får alt for lange strimler). Kom svampene på en pande og steg dem 10-15 minutter til de har afgivet al væske
  • Hak løg og hvidløg i meget små tern, og steg dem på panden. Skær imens peberfrugt, gulerødder og bladselleri i lige så meget små tern og steg dem efterfølgende til de er blanke men ikke brankede.
  • Hak nødderne fint men ikke til pulver.
  • Kom alle ingredienser til kødFRIsovs (alle de stegte grøntsager og nødder, samt bouillon, tomatsovs, vand, balsamico, peber, sukker, krydderurter og røget paprika) i en gryde og lad det simre 10 minutter til en time afhængigt af hvor lang tid du har til rådighed. Tilsæt mere væske eller tomat hvis den bliver for tyk.

Åhste-sovs

  • Imens kødFRIsovsen står og simrer laves ÅHsten færdig: Kom de kogte kartofler sammen med alle de øvrige ingredienser til ÅHsten i en blender eller foodprocessor og blend til den lige er glat, undlad at blende længe. Justér konsistensen med mere kogevand eller lidt plantemælk.

Lasagnen samles og bages

  • Skyl spinaten og fjern eventuelle større stykker krydderurt og laurbær fra kødFRIsovsen.
  • Fordel et lag lasagneplader i bunden af et fad på omkring 20x30 cm. Fordel 1/3 af kødFRIsovsen ovenpå. Kom så 1/3 af spinaten på. Så 1/3 af ÅHsten. Endnu et lag plader, pres det hele forsigtigt sammen, så 1/3 af kødFRIsovsen, 1/3 af spinaten, 1/3 af ÅHsten. Et lag plader (pres), sidste 1/3 af kødFRIsovsen, sidste 1/3 af spinaten (ingn ÅHst). Kom det sidste lag plader på, pres lagene lidt sammen og fordel den sidste 1/3 ÅHst henover så alt er dækket.
  • Kom lasagnen i en kold varmluftsovn, tænd på 180 grader og bag til til den har fået en god farve ovenpå og en skarp kniv glider nogenlunde nemt gennem alle lag - cirka 35 minutter.
  • Hvis det øverste lag lasagneplader buler meget op under bagningen, så pres dem forsigtigt ned i sovsen igen, så de bliver gennemkogt. Den skal være lysebrun i kanterne, får den mere går du glip af det snaskede øverste lag.

Lad lasagnen køle ned i 15 minutter inden servering, så bliver den mere fast i det og du slipper for at skolde alt fra tungespids til spiserør i bar' frådighed ;)

    Noter

    - Lys tahin: Kan IKKE erstattes med mørk tahin. Lys tahin fås økologisk HER samt ikke-øko i alle grønthandlere.
    - Frysning: Jeg har ladet mig fortælle at lasagnen egner sig nogenlunde til frysning hvis den fryses inden bagning. Så lav den evt i to rugbrødsforme, smid den ene på frys og bag den anden, så har du en hurtig middag til to, du kan hive op af fryseren en anden dag (Tak for tip, Ditte!)