Sådan laver du en fyldig, snasket og helt uimodståelig vegansk lasagne i 3 etager: Med den populære umami-spækkede kødFRIsovs og den mælkefri 'ostesovs' også kendt som Åhst.
Keyword glutenfri, laktosefri, oliefri, vegansk mad, der ligner ...
1pakke(evt. glutenfri) lasagneplader uden æg minimum 12 stk.
Sådan gør du
Start med at skrælle kartofler og skære dem i mindre stykker. Kog dem til de er møre i usaltet vand.
KødFRIsovs
Imens kartoflerne koger river du svampene på et rivejern i små bevægelser (så du ikke får alt for lange strimler). Du kan også skære dem i små tern i stedet. Kom svampene på en pande og steg dem 10-15 minutter til al væske er stegt væk
Hak løg og hvidløg i meget små tern, og steg dem på panden. Skær imens peberfrugt, gulerødder og bladselleri i lige så meget små tern og steg dem efterfølgende til de er blanke men ikke brankede.
Hak nødderne fint men ikke til pulver.
Kom alle ingredienser til kødFRIsovs (alle de stegte grøntsager og nødder, samt bouillon,tomatsovs, vand, balsamico, peber, sukker, krydderurter og røget paprika) i en gryde og lad det simre 10 minutter til en time afhængigt af hvor lang tid du har til rådighed. Tilsæt mere væske eller tomat hvis den bliver for tyk.
Åhste-sovs
Imens kødFRIsovsen står og simrer laves ÅHsten færdig: Kom de kogte kartofler sammen med alle de øvrige ingredienser til ÅHsten i en blender eller foodprocessor og blend til den lige er glat, undlad at blende længe. Justér konsistensen med mere kogevand eller lidt plantemælk.
Lasagnen samles
Skyl spinaten og fjern eventuelle større stykker krydderurt og laurbær fra kødFRIsovsen.
Fordel et lag lasagneplader i bunden af et fad på omkring 20x30 cm. Fordel 1/3 af kødFRIsovsen ovenpå. Kom så 1/3 af spinaten på. Så 1/3 af ÅHsten. Endnu et lag plader, pres det hele forsigtigt sammen, så 1/3 af kødFRIsovsen, 1/3 af spinaten, 1/3 af ÅHsten. Et lag plader (pres), sidste 1/3 af kødFRIsovsen, sidste 1/3 af spinaten (ingn ÅHst).
Kom det sidste lag plader på, pres lagene lidt sammen og fordel den sidste 1/3 ÅHst henover så alt er dækket.
Bag lasagnen
Kom lasagnen i en kold varmluftsovn, tænd på 180 grader og bag til til den har fået en god farve ovenpå og en skarp kniv glider nogenlunde nemt gennem alle lag - cirka 35 minutter.
Hvis det øverste lag lasagneplader buler meget op under bagningen, så pres dem forsigtigt ned i sovsen igen, så de bliver gennemkogt. Den skal være lysebrun i kanterne, får den mere går du glip af det snaskede øverste lag.
Lad lasagnen køle ned i 15 minutter inden servering, så bliver den mere fast i det og du slipper for at skolde alt fra tungespids til spiserør i bar' frådighed ;)
Noter
*Kartofler: Der sker noget med stivelsen i kartoflerne, når de køles ned efter kogning. Derfor opfører de sig helt anderledes og fungerer ikke rigtigt til opskriften her.Lys tahin: Kan IKKE erstattes med mørk tahin. Lys (også kaldet hvid) tahin fås ikke-øko i alle grønthandlere og flere store supermarkeder.Frysning: Jeg har ladet mig fortælle at lasagnen egner sig nogenlunde til frysning hvis den fryses inden bagning. Så lav den evt i to rugbrødsforme, smid den ene på frys og bag den anden, så har du en hurtig middag til to, du kan hive op af fryseren en anden dag (Tak for tip, Ditte!)Holdbarhed: : Omkring 4 dage på køl.