Som du måske har opdaget at vi nomineret i konkurrencen ‘Veganer på budget’. Vi synes selv er super kvalificerede, da vi går meget op i at lave tingene fra bunden. Et eksempel på noget af det vil aldrig selv har brugt penge på er populære spreads fra Streich, som smager herre godt, men er rimelig pricey. De indeholder desuden rigtig meget fedt, men for nylig blev jeg inspireret til at lave den på tofu med så stor succews, at det er faktisk blevet vores go-to pålæg herhjemme. Så brug 20 sekunder på at stemme på os HER (afstemning nederst – der er ingen registrering) så LOVER jeg tilgengæld at skynde mig at få Vienetta-opskriften klar 😉 Og smut så køkkenet og lav din egen Streich og spar 43.168 kr årligt på madbudgettet (det er muligvis kun et estimat).
Hvis du er en af dem, der køber Streich fordi det smager mega godt, og på trod saf at det koster ka$$en og er fyldt med olie, så bliver du sikkert rigtig glad for den her. Det tager virkelig ikke mange minutter, smager herre nice og kan bruges både som spread, dip, ‘dressing’ i en kartoffelsalat og hvad du nu ellers kan finde på. Jeg er godt klar over at den ikke kommer til at vælte internettet, men nu har vi efterhånden lavet den ugentligt de sidste par måneder og Mathias insisterer på at den skal på bloggen 🙂 I modsætning til en klassisk vegansk bønnespread er den ikke lavet (direkte) på bønner, og det synes jeg giver en dejlig frisk smag og konsistens.
Jeg var egentlig tilbageholdende til at starte med. Jeg laver den nemlig i min VitaMix hvor den bliver sindssygt cremet og lækker. Men jeg bryder mig ikke om at lægge opskrifter op, som kræver at du, kære læser, smider hele din opsparing i køkkenudstyr. Så derfor har jeg nogle gange (også til billederne her) lavet den i vores gamle, halvsmadrede foodprocessor, hvis blade knapt ville kunne skære et stykke papir over og som kræver at du stikker en ispind ind i et hul i den før den kører. Så er jeg nemlig ret sikker på at alle kan være med.
Den kan både bruges til:
- Pålægs-spread med grønt ovenpå, eller kom en klat på kartoffelmadden for at spiffe den op.
- Grøntsagsdip – som snack eller mellemmåltid hvor du kører en hel bunke grøntsagsstænger i skærmen dyppet i tomatspread.
- Eller som herunder ‘dressingen’ i en hurtig frokostsalat af en rest kolde, kogte kartofler (det kunne også være pasta) og lidt hakket grønt.
Vil du have mere i samme genre, så har enhver vegansk blogger med respekt for sig selv én til flere opskrifter på bønnespread. Jeg ved at jeg nok får frataget min veganer-badge når jeg skriver det her, men: Jeg har endnu ikke prøvet at lave en bønnespread selv. De kan sikkert smage sindsygt godt, men tanken om de melede bønner, blokerer min kreativitet på området… Så nu prøver jeg lige den her version i lidt tid og så kan det være at jeg smart er klar til at kaste mig ud i en bønnespread. En bøtte Streich på 180 gram koster i øvrigt 27 kr. Laver du i stedet denne opskrift koster en økologisk omgang omkring det halve.
Spread a ala Streich med tomat
"Smager det så af Streich?" For at være helt ærlig: Jæ ve' det itt. "Men kan den bruges til de samme ting?" Fuldstændig! Husk at vi bruger måleskeer 🙂
330 gr
INGREDIENSER
- 30 gr soltørrede tomater
- 150 gr tofu
- 1 dl mosede tomater
- 1 tsk løgpulver
- 1-2 nip hvidløgspulver (eller et lille bitte 1/2 fed)
- 3/4 tsk bouillonpulver
- 3 spsk solsikkekerner
- 1 tsk sojasauce
- friskkværnet sort peber
Smag evt. til med 1/8 teske dijon sennep, 1/2 tsk æblecidereddike, mere salt, chili, paprika etc etc. Hvis du ikke er i pengenød kan du også flotte dig og kyle flere soltørrede tomater i, nom nom.
SÅDAN GØR DU
- Læg de soltørrede tomater i blød en lille smule vand. Så lidt som muligt men nok til at det kan suge vand. De skal ligge ½ til 2 timer indtil de er godt møre. Du kan springe dette punkt over hvis du har en high speed blender.
High speed blender
- Kom alle ingredienser op i. Tag høreværn på og give den maks gas til det hele er en helt lind, cremet masse.
Foodprocessor
- Kom de møre, i blødlagte tomater i sammen med de øvrige ingredienser, undtagen solsikkekernerne. Lad foodprocessoren køre længe, idet du skraber ned fra kanterne nu og da. Hvis din foodprocessor er lidt sløv, kan du eventuelt køre solsikkekernerne i en ren kaffe kværn, inden du hælder dem ned til de øvrige ingredienser til sidst. Blev ved med at køre food processoren indtil du har en homogen og glat masse - det kan godt tage 5 til 10 minutter. Kom solsikkekernerne i undervejs når massen er nogenlunde sammenhængende og kør videre.
- Smag til med lidt salt og peber eller andet eller hvad din fri fantasi nu byder dig og kom massen i en lufttæt beholder og i køleskabet. Den har godt af at stå og trække i køleskabet indtil næste dage så smagen rigtig kan stå og samle sig.
Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗
Pernille
Du nævner Vita Mix blenderen. Hvilken model eller type er det. Jeg skal have fat i en ny og vil gerne ramme rigtigt første gang (undgå fejlkøb).
Nina
Hej 🤗 har du fået købt dig én? Jeg bor ikke sammen med min blender lige nu. Men den kostede 4-5.000 og jeg vil tro at de fleste modeller i den klasse kan nogenlunde det samme 😊 så det er svært at gå helt galt i byen.
Bh Nina
Tak for dine opskrifter Nina. Også det her smager rigtig godt! Men – jeg mener selv jeg har en highspeed blender (det med høreværn passer da i hvert fald), men hvordan hulen får jeg massen lind uden at skulle skrabe ned fra siderne hele tiden?
Hej Rineke 🙂 Ja det lyder som en high speed blender 😉 Og nej, det kan du heller ikke nødevendigvis. I min VitaMix passer det nogenlunde med at jeg bruger den der tamper dims til at holde ingredienserne nede. Men har du en Blendtec er den jo lidt større og her skal der nok mere væske hvis den skal kunne få fat selv. Massen bliver dog lidt mere fast når den har stået, da solsikkekernerne suger væske. Så måske kan du gøre den lidt mere fugtig end du synes virker intuitivt fornuftigt – og stadig få et godt resultat efter et par timer på køl 🙂
Jeg kan ikke tåle soya, kan soyasaucen udelades eller erstattes med andet?
Så vil jeg nok bare smage den til med lidt mere salt og peber 🙂 Har du gærflager, kan du komme en teske eller to i for at give lidt mere umami.
Vh Nina
Hvis nu jeg gerne vil lave med friske løg og hvidløg, hvad svarer det så til i opskriften?
Hej Marianne, det vil jeg ikke umiddelbnart anbefale. Det giver en helt anden smag, da tørringen af løg og hvidløg intensiverer umamismagen og i det hele taget ændrer radikalt ved smagsindtrykket. Så du får altså et helt andet slutprodukt ud af det. Jeg ville nok i det mindste stege læg og hvidløgene først.
Vh Nina
Årh hvad! Dét glæder jeg mig til at prøve 🙂
Det lyder rigtig godt! Hvor længe holder den i køleskabet?
Hvis dine råvarer er helt friske, vil jeg gætte på 5-7 dage. Den klarer også frysning fint 🙂