Ovnstegte kartofler, der er så sprøde som man overhovedet kan drømme om. Og så er de ovenikøbet uden olie.
Herhjemme er vi stadig uenige om hvor meget (eller lidt) olie, der skal i maden. Vi er dog helt enige om at kartofler er en af de mest guddommelige råvarer der findes.
Ovnstegte kartofler – er de lækreste kartofler
Så glæden var stor, da nogen postede denne video (tak, Anne 🙂 ) og jeg øjnede muligheden for en ny go-to ret herhjemme som vi kan være enige om at holde af.
I opskriften bliver de her ovnstegte kartofler først kogt og siden vendt i mel, inden de kommer i ovnen.
Vi havde tilfældigvis 8 kilo bagekartofler i køleskabet, så der var ikke langt fra tanke til handling. Jeg har bare oversat opskriften, tilføjet krydderier, afprøvet forskellige glutenfri melsorter, testet kogetider og også testet opskriften på helt almindelige kartofler.
Vi spiser dem som regel med enten ketter eller dyppet i en omgang oliefri persillesovs. Undlad at hælde sovsen over kartoflerne for så bliver de hurtigere bløde. Dyp dem i stedet, ligesom på billedet 🙂
Jeg afprøvede forskellige kogetider for at se hvilken forskel det gjorde om de havde kogt meget eller lidt:
Rystekartofler med kort kogetid
Rystekartofler med længere kogetid
(næsten færdigkogte)
Vi har faktisk en hel kartoffelkategori her på bloggen – fordi vi elsker kartofler <3 Her finder du bl.a. kartoffelroser, super sprøde fedtri pommes frites og de delikate Pommes Nina
Rystekartofler - super sprøde kartofler i ovn! (Oliefri)
INGREDIENSER
- 1 kg kartofler (gerne bagekartofler, men andre bliver efter min mening helt fine.)
- 3/4 dl kikærtemel (majsmel eller rismel)
Krydderiversion 1 - den friske
- 3 spsk friske krydderurter som timian, rosmarin, salvie (grundigt hakkede )
- 2 tsk fintrevet øko-citronskal
- 1,5 tsk salt
- friskkværnet sort peber
Krydderiversion 2 - den spicy!
- 2 tsk hvidløgspulver
- 1 drys røget paprika
- 2 tsk mediumstærk karry
- 1 tsk chili
- 1.5 tsk salt
- friskkværnet sort peber
SÅDAN GØR DU
- Hvis kartoflerne har en fin skræl, så behold den endelig på da den giver ekstra knas til de færdige kartofler. Så kan du nøjes med at fjerne små knolde og eventuel jord. Skær dem i tern a cirka 2x2 cm og kom dem i en mellemstor gryde. Kog vand i elkogeren og hæld over. Lad dem koge til de er 70-90% færdige, så der er modstand når du stikker en gaffel i, men overfladen er kogt og blød. Imens kan du blande melet med dine udvalgte krydderier, salt og peber. Koger de helt færdigt bliver det noget splatværk når de skal rystes. Koger de for lidt, er det svært at få melet til at sidde fast. Se billederne herover for at finde din foretrukne, gyldne middelvej.
- Når de er (næsten) færdige hælder du vandet fra og fordeler melblandingen henover. Så smøger du ærmerne op, tager en dyb indånding mens du griber om grydens håndtag og låg og så RYSTER du gryden som gjaldt det livet selv. Melet skal fordeles (nærmest bankes ind i kartoflerne) og kartoflerne selv skal have afrundet hjørnerne så de bliver bagt mere jævnt i ovnen.
- Hæld dem ud på en bageplade med bagepapir i ét lag og lidt plads imellem. Kom dem i ovnen på 225 grader varmluft. Giv dem omkring 30-40 minutter hvis de kommer i en kold ovn og tag dem ud i hvert fald en enkelt gang undervejs for at vende dem, så de bliver sprøde på alle sider. Hold godt øje, det går stærkt til sidst.
TIPS & NOTER
Spis dem med en ordentlig balje sovs, som fx. vores egen fedtfrie persillesovs af blomkål
Bång appetit
Tine Jensen
Tusind tak!
Nina
Velbekomme <3
Nina
Perfekt!
Hvedemel dur ikke! Det skal være majsmel….
Tak for info! Er det fordi det ikke bliver sprødt med hvedemel? 🙂
Jeg har brugt alm hvedemel med succes
Tak for at dele 🤗 det et godt at vide.
Bh Nina
Det ser meget lækkert ud! Vi har nogle rester kogte kartofler. Mon de også kan få et nyt liv med din opskrift? Vi vil nemlig gerne lave brasekartofler, men helst uden fedt. På forhånd tak for svar.
Jeg har endnu ikke prøvet men er sikker på at det kan lade sig gøre. Der skal nok bare lige justeres på bagetiden og sådan 🙂 Du er meget velkommen til at melde tilbage hvis du får det prøvet af 🙂
Kære Nina! Det virkede fint med reste-kartofler! De fik nyt liv og blev spist rub og stub 🙂
Det lyder super lækkert! Det er ved at være noget tid siden, men jeg må lige få lavet dem igen snart – tak 🙂
Vh Nina
Ryst som om det galt dit liv.. I sammenhæng med nogle kartofler, der nok lige havde kogt liiidt for længe var det en spændende oplevelse at kigge ned i gryden 😉
Men til trods for den MEGET organiske form (fremkommet af kartoffelmos-lignende klatter, der satte sig sammen igen) var de henrivende efter en tur i ovnen. Tak for opskriften! Det bliver ikke sidste gang 🙂
Det lyder da også mega lækkert – er glad for at du kunne li’ opskriften – godt at høre at de stadig kan bruges selvom de nærmest er skamkogte 🙂
Vh Nina
Hej Nina! Først og fremmest tak for al den fantastiske inspiration du giver! Jeg er vild med din blog 🙂
Jeg prøvede at lave disse kartofler for lidt tid siden, men de mislykkedes desværre 🙁 Jeg brugte kikærtemel og den samme krydderiblandning som du foreslår ovenfor, men det ville slet ikke hænge fast i kartoflerne. Efter en meget grundig rystetur sad det meste mel klistret fast oppe i grydelåget og kun meget lidt havde sat sig som sporadiske klumper på kartoflerne.
Hvad tror du jeg gjorde forkert? Var kartoflerne måske for varme?
Kh Trine
Det lyder lidt hen i retningen af at de har været for lidt kogte? SÅ blir de nemnlig ‘afvisende’ og holder ikke så godt fast i melet. Kunne det være det? Det gør ikke noget at de er varme mens melet rystes på 🙂
Vh Nina
Det kan sagtens tænkes. Jeg må hellere prøve at lave dem igen snart, med kortere kogetid.
Mange tak for svar 🙂
Velbekomme 🙂
Hov, var det ikke omvendt?
Altså at de var “for lidt kogte”, altså at de ikke havde kogt længe nok?
Trine vil prøve igen “med kortere kogetid”, men det skal vel tværtimod være med LÆNGERE kogetid. Ikk’?
Jo helt klart! Der fik jeg lige byttet rundt, sorry. Håber at Trine har fundet ud af at lave dem tilfredsstillende 🙂
Tak
Nina
det må jo så være LÆNGERE kogetid du vil prøve
Wauw, jeg kom til at spise hele pladen. Kan ikke vente med at købe flere kartofler. Jeg havde aldrig forestillet mig, man kunne lave den slags uden olie. Tusind tak!
Tillykke, du er nu hooked 😀
Velbekomme 😉
Hej Nina, tak for en mega super fed, velskrevet og humoristisk blog – med fantastiske opskrifter!
Jeg ville bare høre om du har prøvet at lave rystekartofler med søde kartofler? 🙂
Knus Charlotte
Nej, det har jeg ikke prøvet, men jeg vil meget getne høre om det hvis du prøver 🙂 Der er også denne opskrift som kunne være relevant: Pommes Fritter
Måske et dumt spørgsmål, men fungerer det også ok hvis man skærer dem i både? Jeg er ude i at kreere en vegansk omgang fish n chips til en flok studenter, så tænker det er nemmere som fingermad, hvis de er pomfrit-agtige!
MVH Anne
Hej Anne, jeg beklager, men din kommentar var lige røget i spamfilteret… Jeg har ikke prøvet at lave rystefritter endnu, men har tænkt på at man kunne dampe kartoflerne i stedet for at koge dem, for ellers bliver de nok lidt for skrøbelige til at blive rystet. Håber at du kan bruge det til næste gang 🙂
Kartoflerne skal vel være lune før melet kan hænge fast, eller tror du man kan bruge en rest kolde tofler? Har kigget på opskriften mange gange og i aften skal det altså være 🙂
Kh maria
Det må jeg indrømme at jeg ikke har prøvet endnu. Normalt er de kartofler man ryster mel på jo ikke helt færdigkogte og det gør dels at det er nemmere at ‘banke’ melet fast på dem når man ryster, men det gør også at de ikke bliver for bløde når man kommer dem i ovnen. Nu har du sikkert allerede gjort forsøget, men jeg ville nok prøve at give dem grill fremfor bagning hvis det lykkedes mig at få melet til at sidde fast 🙂
De skal helt sikkert prøves 🙂 og hvor er det rart at se at andre kan inhalere kartofler i samme mængde som mig 😉
Du bliver IKKE skuffet 🙂 Lav endelig persillesovsen til, huhej det er godt!
Sikke en god hjemmeside du har. Tænk jeg først har fundet den nu! Bedre sent end aldrig 😉
Velkommen! Jeg håber at du får rigtig meget glæde af opskrifterne 🙂
Tak for fantastisk opskrift. Nu har jeg spist dette luxus måltid 2 dage i træk, med den skønne blomkåls-/spinatsovs til. Resten af rystekartoflerne er brugt til aften snack! MUMS!! 😛
Det er en utrolig glædelig overraskelse, at noget helt fedtfrit kan smage SÅ godt, og denne udtalelse er fra en, der har det samme forhold til fedt som de fleste mennesker har til chokolade. 🙂
Ja, de er virkelig fantastiske! Jeg er glad for at du har fundet dem 😉
Kh Nina