Vegan Aquafaba Butter
Af: 
Forb.: 
Tilb.: 
i alt: 
Giver: 120 ml
 
Enkel vegansk smør med det magiske aquafaba. Skold evt. redskaber inden du går i gang, det forlænger holdbarheden. Aquafabaen må gerne være lidt kølig, mens olien skal være omkring stuetemperatur olier når de blandes.
Ingredienser
  • 45 ml Aquafaba (ja det der vand fra kikærter)
  • 1 dl fast kokosolie - jeg foretrækker altid koldpresset/jomfru kokosolie), men det giver noget kokossmag til smøret. Bruger du raffineret kokosolie uden smag) bliver det SUPER smøragtigt.
  • 20 ml koldpresset rapsolie eller hørfrøolie(kan helt eller delvist erstattes af solsikke- oliven eller en anden olie du kan lide smagen af)
  • 2/3 tsk æblecidereddike eller friskpresset citronsaft (har du vegansk mælkesyre så brug endelig det i stedet)
  • 1/3 tsk salt
Metode
  1. Smelt forsigtigt kokosolien uden at varme den for meget op. Jeg plejer at tage gryden fra blusset når 90% er smeltet. Når resten er smeltet så tilføj rapsolien og lad blandingen nå stuetemperatur.
  2. Når aquafabaen er lidt kølig (et sted mellem køleskabskold og stuetemperatur) hælder du den i en høj smal beholder sammen med salt og æblecidereddike. Blend 1/2 minut med en stavblender.
  3. Mens blenderen kører hælder du LANGSOMT olierne i, i en tynd stråle. Sørg for at blenderen hele tiden kan nå at blende det rundt så du ikke kan d´se noget af olien. Det tager 1-2 minutter at få inkorporeret al olie og så har du til sidst en tyk mayo-lignende masse. Hvis det er en meget varm dag, så stil evt, beholderen på en pose ærter mens olien hældes i.
  4. Nu er den faktisk færdig.
  5. Hvis du smager den ´til, så bemærk at smagen lige nu kan virke rimelig salt og 'skarp'. Det bliver lidt mildere når den køler ned. Hæld den i en passende beholder - UNDLAD AT DÆKKE DEN TIL - og kom den på køl. Efter nogle timer på køl - gerne natten overv - vil den være fast men smørbar.
Tips
- Hvis du absolut vil dække smøret til, så brug et rent stykke stof eller lignende, men kom den for alt i verden ikke i en lufttæt beholder, du risikerer at den ikke bliver fast.
- Idet der ikke er brugt lecitin, ser smøret her mere 'flaget' ud end komælkssmør. Stryger du henover det et par gange vil det dog lægge sig pænt på brødet.
- Jeg kan personligt bedst lide at bruge koldpresset rapsolie, da det tilføjer noter af smør samt dejig gul farve til smøret. Bemærk at den olie du vælger, vil kunne smages i det færdige smør.
- Når smøret står udenfor køleskabet vil det udskile nogle dråber aquafaba. Ignorér dem, eller dup dem væk med køkkenrulle.
- Jeg har ikke selv prøvet, eller hørt om succes med andre køkkenredksaber end en stavblender. En mini-foodprocessor kunne måske fungere.
Recipe by PlantePusherne - vegansk mad at https://plantepusherne.dk/magisk-vegansk-smoer-aquafaba/