Aquafaba/ikke-hvide - vegansk 'æggehvide'
Af: 
Cuisine: Det magiske køkken
Forb.: 
Tilb.: 
i alt: 
Giver: 8 dl pisket skum
 
En dåse kikærtekonserves på 400 gr. giver ≈1,5 dl flydende aquafaba. Det fylder ≈8 dl når det piskes.

33 ml. aquafaba = 1 æggehvide. 45 ml aquafaba = 1 æg.

Tilføj citronsaft eller eddike hvis du skal bruge en fastere skum. Ikke-hvide kan piskes og bruges luftig i 'kolde' opskrifter eller varmes max omkring 100C. Aquafabaen kan bruges i flydende tilstand til at tilføje 'fugtighed' til bagværk, kikærteomelet mm
Ingredienser
  • 1 dåse kikærter ELLER tilsvarende mængde fra karton (med eller uden salt)
  • Evt. 2-3 tsk citronsaft eller eddike (brug ca. 1 teske pr 0,5 dl bønnevand)
Metode
  1. Tag en ren skål: Væsken skal hældes i en skål hvor der ikke er rester af opvaskemiddel i (det er i hvert fald vigtigt når man pisker hønseæggehvider og det er også vigtigt her)
  2. Åben dåsen/kartonen og si kikærterne fra ved at hælde dem i en sigte. Ryst sigten så al væsken bliver skrabet af bønnerne. BUM - der har du dit kikærtevand/aquafaba/ikke-hvide! Lad dig ikke skræmme af lugten - den følger ikke så meget med!
  3. Hvis det er meget tyndt/vandigt, vil jeg foreslå at du koger det ind 30-50% ved at lade det småsimre omkring 10 minutter. Det gør det mere koncentreret og nemmere at piske til en fast skum. Køl det lidt ned før du pisker.
  4. Så hvis du vil have det luftigt, så er det sådan set bare at piske. Du behøver ikke køle den ned først. Det kan tage fra 1 til flere minutter afhængigt af hvilken kvalitet dåse du har fået fat i, men jeg ved ærligt talt ikke på nuværende tidspunkt hvad der afgør det.
  5. Hvis du hælder 2-3 tsk citronsaft eller lys eddike i, så får du et lidt stivere skum og smagen vil forsvinde ved bagning. Skal du bruge skummet til noget, der ikke skal bages, vil jeg anbefale at du bruger citron fremfor eddike.
  6. Kikærtevandet kan helt sikkert også bruges i flydende tilstand i nogle opskrifter, men som sagt har ikke eksperimenteret med det endnu.
Tips
Hjemmelavet kikærte-vand: Opskrift her.
- Ikke-hvide kan fryses og piskes efter optøning.
- Holdbarheden er omkring 3-4 dage på køl.
Recipe by PlantePusherne - vegansk mad at https://plantepusherne.dk/ikke-hvide-vegansk-aeggehvide-af-en-overraskende-ingrediens/