Den ultimative (veganske) jordbærtærte
Af: 
Giver: 1 tærte på 24 cm i diameter
 
Ingredienser
MØRDEJ
  • 150 gr hvedemel
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 100 gr kokosolie, fast men ikke køleskabskold (eller et mælkefri 'smørprodukt')*
  • 50 gr flormelis
  • 2 spsk hørfrøslim (lavet af 2 tsk hørfrø kogt op med 1 dl vand og presset gennem en si - se mere her)*
  • 1-2 knsp salt
MAZARINMASSE
  • 50 gr. kokosolie stuetemperatur (eller et mælkefri 'smørprodukt')
  • 150 gr marcipan
  • 100 gr sukker
  • 1/2 dl plantemælk
  • 1/2 dl hvedemel*
  • 1/2 tsk bagepulver
CHOKOLADE
  • 80 gr. mørk chokolade
CREME
  • 1/2 brev Dr. Oetker kagecreme, vaniliesmag
  • 1½ dl sojamælk
  • 1 dåse kokosmælk - smidt på køl 6 timer før brug. IKKE light. Kan erstattes af anden plantepiskefløde
  • Tilsæt evt en god teske revet citron- eller appelsinskal for lidt ekstra friskhed
JORDBÆR
  • 1 bakke jordbær ca 300 gr
GELÈ - kan sagtens udelades, men er nemt at lave og giver et touch af bling bling til tærten
  • 1 dl drikkeklar jordbærsaft eller anden sød (rød eller 'klar') saft kan bruges. Fx klassisk hyldeblomstsaft som er brugt på kagen her på billederne, i så fald tilsættes også 2 tsk sukker)
  • 1/2 tsk agar agar pulver
Metode
MØRDEJ
  1. Ælt alle ingredienser hurtigt sammen, med så lidt forarbejdning som muligt. Brug evt en kniv til at hakke olien i klumper og røre tingene sammen uden at ondulere dem for meget og uden at tilføre for meget varme fra dine hænder. Er den for tør til at hænge sammen som en klump kommes en lille sjat plantemælk i (kan erstattes med vand). Er den for våd, kommes lidt mere mel i. Pak den færdige klump dej lufttæt og kom den i køleskabet mindst 1/2 time, meget gerne længere.
MAZARINMASSE
  1. Rør alle ingredienser undtagen mælk sammen, evt med et piskeris. Tilsæt kun lidt plantemælk ad gangen, indtil du har en tyk, blød masse som kun lige nøjagtigt er flydende.
CREME del 1
  1. Lav så første del af cremen, så kan den nå at køle godt ned. Det gør du ved at piske mælk og kagecremespulver sammen ifølge anvisningen på pakken (Bemærk at der skal bruges mindre sojamælk end den angivne mængde for komælk). Stil på køl. Smid evt samtidig en røreskål og dine piskeris på køl eller frys så de er kolde når du skal bruge dem i punkt 7 til at piske kokosflødeskummet.
SAML OG BAG BUNDEN
  1. Når mørdejen har fået lov at hvile tager du den ud (i god tid) og maser den med fingrene ned i den ikke-smurte form også selvom den ikke hænger sammen som ét stykke. Læg om muligt et stykke tilklippet, rundt bagepapir i bunden for at være sikker på at bunden ikke sætter sig fast.
  2. Fordel mazarinmassen ovenpå mørdejen. Jævn den ud med en dejskraber så den er plan, for den flyder ikke ud under bagning.
  3. Bag i ovnen i ca 15-20 minutter ved 175 grader til den er let gylden. Bemærk at kagen stadig skal være varm, når chokoladen drysses på.
CHOKOLADE
  1. Hakkes fint og drysses i et jævnt lag ovenpå de varme bunde når de er kommet ud af ovnen. Når chooladen er smeltet kan du lige fordele den jævnt, eventuelt med en pensel. Stil kagen på køl eller 15 minutter i fryseren så den er kold inden du arbejder videre på den.
CREME del 2
  1. Pisk nu den fede del af kokosmælken til flødeskum med vanillen (Hvordan gør jeg det?). Giv også lige kagecremen en gen-piskning og vend det så sammen med kokosflødeskummet med en dejskraber. Rør evt revet citron- eller appelsinskal i. Fordel cremen ovenpå den nedkølede tærtebund. Stil kagen på køl.
GELÈ
  1. For at lave gelé, varmer du den opblandede saft til kogepunktet. Når det har simret lidt drysser du forsigtigt agar agar i, mens du pisker grundigt. Lad det simre i 3-5 minutter og tag gryden af varmen. Lad den køle lidt af og pensl kagen. Agaren gør at geléen stivner ved omkring 37 grader, og hvis den stivner for meget til at arbejde med, kan du varme den op igen. Men den må heller ikke være brandvarm når du pensler den på kagen.
  2. Skær jordbærrene i ikke alt for tynde skiver eller halvt over. Pynt først med jordbær og pensl så med geléen. Pynt med lidt hyld hvis du kan opstøve det. Nyd den i solen i godt selskab :)
Tips
- Bemærk at smørbar kan være svær at arnjede med i en mørdej, da den smelter meget hurtigt. Her fungerer f.eks. FRI margarine bedre.
- For den sunde version af jordbærtærten, tjek denne opskrift på en version med meget mindre sukker og helt glutenfri.
- Hvis du vil pynte med hele bær så brug 500 gram jordbær
- Hørfrøslimen kan du nok erstatte med 1/3 tsk fiberHUSK blandet med 1/3 dl vand som har trukket i 10 minutter. Jeg har også erstattet den med aquafaba med succes (det er den på coverbilledet). Jeg skal ikke kunne sige præcis hvordan det adskilte sig, men det fungerede efter hensigten.
Recipe by PlantePusherne - vegansk mad at https://plantepusherne.dk/den-ultimative-veganske-jordbaertaerte/