Tynde, glutenfri, veganske pandekager
Af: 
Forb.: 
Tilb.: 
i alt: 
Giver: 6-10 pandekager afhængigt af pandens størrelse og mængde væske tilsat
 
Hvis bare du har tålmodighed, fingerfærdighed og et par simple ingredienser - kan du få nogle rigtig fine tynde, glutenfri veganske pandekager ud af opskriften her. Husk at læse Tips-sektionen nederst for at få det bedste resultat. Hvis du er mega sej kan du lave dejen meget tyndtflydende og få 10 super tynde pandekager ud af opskriften - på en 20 cm pande. En 22 cm pande giver lidt færre pandekager.
Ingredienser
 • 2,4 dl rismel* (145 gr)
 • 2 spsk majsstivelse (a la Maizena) eller kartoffelstivelse
 • ca. 4-4,5 dl sojamælk* brug så meget at dejen virker ret tynd
 • 1/3 tsk salt
 • 2-3 tsk agavesirup, kokospalmesukker eller andet sødt.
 • 1 time (skal dejen minimum hvile på køl) Kan ikke udelades!-
 • Evt. kornene fra en vanilie eller 1/4 tsk knust kardemomme og lidt revet appelsin- eller citronskal
NB Hold pandekagerne lune/fugtige undervejs f.eks. under et grydelåg for at undgå at de tørrer ud.
Metode
 1. Rør de tørre ingredienser sammen indtil det er klumpfrit. Bland halvdelen af mælken i. Rør til det er nogenlunde klumpfrit og kom resten af ingredienserne i (det sidste mælk samt salt og evt. sukker og krydderier).
 2. Kom dejen på køl i MINDST en time. STEGNING
 3. Varm en god non-stick pande og kom et par dråber olie på og fordel dem (jeg gjorde dette efter hver anden pandekage). Mit komfur stod på 6 eller 6,5 ud af 9. Vent til panden er godt varm.
 4. Rør godt rundt i dejen. Den skal være som en meget tynd pandekagedej. Jeg bruger omkring 0,6 dl pr. styk til de meget tynde pandekager. Dejen har pga. rismelet en tendens til at bundfalde, så det er vigtigt at du hver gang rører rundt LIGE inden du hælder dej på en ret varm pande og drejer panden så dejen fordeles bedst muligt. Der opstår sikkert en masse 'huller' og dem lapper du bare ved at klatte lidt ekstra dej på. VENDING
 5. Når den begynder at blive lysebrun i kanterne skal den vendes - den skal kun lige være lysebrun. Tag forsigtigt og løft - først med paletkniv og så fingrene - 3-4 steder rundt om pandekagen så den løsnes fra panden. Løft så pandekagen lidt mere et sted med fingrene og før palletkniven ind under og slip pandekagen. Den kan nu vendes (på denne måde undgår du at palletkniven klæber til pandekagen). Hvis pandekagen ikke er helt løsnet, kan du (udover at bruge palletkniven som beskrevet) hjælpe lidt til i vendingen ved at lave et 'kast' panden samtidigt, som om du ville vende den i luften, mens du flipper pandekagen rundt med palletkniven.
 6. Læg de færdige pandekager på en tallerken under et låg mens du steger resten, så holder de sig lune og bløde.
Tips
- De skal laves på en god non-stick pande
- Plantemælk. Jeg har endnu ikke prøvet at bruge andre former for plantemælk, så soja er stadig det bedste bud for at sikre at de hænger sammen.
- Mel. Du kan godt erstatte noget af rismelet med fx boghvedemel, majsmel eller andre glutenfri meltyper. Boghvedemel smager dog ret kraftigt i sig selv, så brug ikke for stor en andel.
- Du kan prøve at komme 1-2 tsk flydende olie i dejen fremfor på panden, så pandekagerne ikke får en masse små lufthuller og bliver usammenhængende.
- Fedtstoffet er svært at undvære, men hvis du vil lave dem HCLF, så prøv med ekstra meget pmærksomhed og fingerfærdighed når de skal vendes.
- Du kan vælge at tilsætte mere bindemiddel a la hørfrø/chiafrø eller gul fiberHUSK eller den grønne HUSK sammen med mere væske for at få lidt 'blødere' og mere elastiske pandekager, men det er ikke nødvendigt - men prøv det hvis du efter flere forsøg ikke kan få de her til at fungere...
- Sukkeret kan naturligvis udelades, men kompenserer for den sødme der ellers er i hvedemel.
- Jeg synes at pandekagerne havde tendens til at det yderste af skorpen ryger af hvis de får for meget farve så bag dem ikke for længe.
Recipe by PlantePusherne - vegansk mad at https://plantepusherne.dk/tynde-glutenfri-veganske-pandekager/