Græsk morsbrød - fyldt vegansk nøddesteg
Af: 
Forb.: 
Tilb.: 
i alt: 
Giver: et græsk morsbrød ca 27 cm langt, Til 4-6 personer
 
Ingredienser
FARS
 • 1 løg
 • 2-3 fed hvidløg
 • 200 g svampe - champignoner, Porto Bello eller Porto Blanco-svampe
 • 150 g fast tofu (Drænet vægt. Pres væsken ud inden brug)
 • 50 g valnødder (alternativt pecan eller cashew)
 • 1 tsk stærk sennep
 • 2 tsk. Tamari (GF) eller sojasauce
 • 3/4 tsk friskkværnet peber - det er ret meget!
 • 1 dl havregryn (glutenfri eller boghvedegryn for glutenfri version)
 • 1 tsk salt
 • 1,5 dl kogte brune ris (Lidt over 1/2 dl ukogt. Alternativt brug quinoa)
 • 2 tsk gul fiberHUSK*
 • 1 dl vand (til HUSK)
 • og
 • Evt. 1-2 håndfulde finthakkede friske krydderurter: Rosmarin, oregano, timian
 • Evt Maizena eller plantefløde til pensling
FYLD
 • 10-12 oliven (gerne Kalamata)
 • 1 lille rød peberfrugt
 • 1 bakke spinat (75 gr)
 • 2/3 portion hjemmelavet vegansk feta - forberedes dagen inden. Alternativt vegansk smøreost.
DEJ
 • 3 plader butterdej a 10x20 cm (der er gerne 6 stk i en pakke på frost) eller 1 pakke på 25x40 cm fra køl eller filodej. Tjek at den er vegansk, det er de oftest. Glutenfri version kan købes her.
Metode
Start med at tage butterdejspladerne op af fryseren så de kan tø i 30 minutter. Bland HUSK og vand i en skål og lad det trække minimum 10 minutter.
FARS
 1. Skær løg og hvidløg i meget fine tern og steg i lidt olie eller vand på en pande til de er blanke men ikke brankede. Læg løgene på en tallerken. Skær det værste jord fra svampene og fjern det sidste jord ved at tørre det væk med et sykke køkkenrulle. Steg så de skiveskårne svampe UDEN ekstra olie indtil en del af væsken er stegt væk. Gør det evt. ad flere omgange. Det tager 10-15 minutter eller indtil de ikke afgiver mere væske (det ser sådan her ud). Hak så svampene groft med en kniv. Hak nødderne semifint med en stor kniv. Hæld vandet fra tofuen og pres væske fra, henover køkkenvasken.
 2. Kom alle ingredienser undtagen valnødder og HUSK op i en skål og mos til en grov masse med en gaffel. Kør så farsen relativt kort igennem med en stavnblender eller en foodprocessor - det skal IKKE blive cremet, men stadig have lidt store krummer og samtidig kunne hænge nogenlunde sammen. Evt. kan du nøjes med at køre 2/3 af farsen lidt i maskinen og så blande det med den sidste 1/3 bagefter, så er du sikker på at der bliver lidt bid tilbage. Det er virkelig vigtigt, ellers bliver det færdige Morsbrød for fugtigt og smager lidt 'ubagt'. Alternativt så hak bare det hele grundigt igennem nogle minutter med en stor kniv. Til sidst blander du nødderne og HUSK i.
 3. Så smag lidt på farsen: Er den salt nok? Pebret nok? Ellers tilsæt mere, den må god trive lidt i gummerne. Farsen skal se nogenlunde sådan her ud: Den hænger fint sammen når du former den. Læg farsen på et stykke bagepapir og bank den med hænderne ud til en aflang firkant på omkring 27 cm på den ene led og 20-25 cm på den anden led.
FYLD
 1. Skyl spinaten og tør den grundigt. Hak den og fordel den på 'farsen'.
 2. Skær peberfrugten i små strimler og steg dem semi-bløde på en pande, evt. i en smule olie. Del olivenerne i 2-3 dele og fjerne stenene kom dem ovenpå spinaten sammen med fetaen.
 3. Pres så med en flad hånd fyldet så det ligger mere fladt ned mod farsen. Hvis du i stedet for feta bruger smøreost, så smør den ud på selve farsen inden du kommer resten på.
SAMLING
 1. Rul nu det hele sammen, som var det én stor vulgær sushi-rulle der ender med at være 27 cm lang. Brug bagepapiret til hjælp og gør det langsomt, så du hele tiden kan stoppe fyldet ned og lidt tilbage igen, da det har tendens til at blive presset væk fra rulningen. Giv dig god tid og giv den til sidst nogle kærlige kram (fra begge sider!) og 'komprimér' den med hænderne så den bliver mere kompakt og der ikke er for mange 'lufthuller inden i. Så får du en mere fast steg i sidste ende. Fold også enderne ind så man ikke kan se fyldet. Den er rund inden den bliver bagt, men flader ud og bliver mere 'brødformet' efter bagning.
 2. Så skal det svøbes i butterdej (eller en anden form for dej hvis du lyster). Hvordan du ruller butterdejen ud kan de se mere om her. Tril fars-pøllen over på det færdigrullede dej og pak dejen rund om fyldt og stop alle dej-ender ind uder brødet Rids til sidst oversiden med en kniv. Det er sådan jeg har gjort på billederne. (Eller lav en flot fletning. Alle metoder kan du se beskrevet her.).
 3. Pensl den.
BAGNING
 1. Bag den i ovnen ved 225 grader omkring 20-30 minutter, hold godt øje med at den ikke får for meget farve. Hvis din ovn varmer ujævnt så tag og rotér bagepladen efter 20 minutter. Løft Morsbrødet ud ved at løfte i kanterne bagepapiret og forsigtigt lempe det over på et fad.
Tips
- Farsen og det færdige Morsbrød egner sig ikke til frysning.

-Når farsen/nøddestegen er pakket i butterdej, kan du vælge at pensle det med plantefløde, kaffe, sojamælk eller med majsstivelse – som giver en nærmest glaseret overflade men tilgengæld gør at butterdejen ikke puffer så meget op: Kog 0,5 dl vand i en lille gryde. Rør så 1 spsk vand jævnt med 1/2 spsk majsstivelse og hæld det ned i det kogende vand under omrøring. Giv det et kort opkog indtil det tykner og brug det til pensling.

- Forberedelse: Selve farsen (uden dej) kan sagtens laves dagen i forvejen. Morsbrødet kan også kan klare at stå med dej om i køleskabet i hvert fald et døgns tid, muligvis længere. Men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken! Prøv det eventuelt hvis du laver et prøve-morsbrød. Jeg har flere gange kogt risene og stegt løg og svampe den ene dag, lavet farsen den anden og så bagt hele moletjavsen den 3. dag. Fetaen skal under alle omstændigheder laves i god tid for at blive så fast som muligt, helst dagen inden. Men jeg tvivler på at dine gæste vil broke sig over manglende fasthed i fetaen hvis du disker op med det her ;)

- Glutenfri eller fedtfri udgave: 1) Undlad dejen - tadaa! Pensl i stedet den rullede fars med olie eller måske plantefløde inden bagning. 2) Bag selv en glutenfri butterdej. Glutenfri butterdejsbagemix kan også købes bla. her - men jeg har endnu ikke afprøvet hvordan det fungerer. 3) Brug filodej for en fedtfattig HCLF version. Dette har jeg desværre ingen erfaring med selv, men jeg har set det blive gjort!. 4) Du kan også pakke Morsbrødet ind i en helt almindelig gærdej.
Recipe by PlantePusherne - vegansk mad at https://plantepusherne.dk/graesk-morsbroed-fyldt-vegansk-noeddesteg/