Hjemmelavet vegansk feta
Af: 
Giver: 200 gram = 120 tern
 
Ingredienser
 • 1 liter neutral sojamælk - husk at ryste den! (kan ikke erstattes)
 • 1,2 dl friskpresset citronsaft
 • 0-1 fed hvidløg, presset (tilsæt det kun hvis du kan li smagen af rå hvidløg...)
 • 2 tsk fint salt
 • 3 tsk fint salt - evt mere ved sidste tilsmagning
 • 1 tsk rørsukker eller sirup (kan evt udelades)
 • 2-3 spsk gærflager (bjäst) IKKE mærket Rapunzel
 • 1 tsk sennepspulver (kan til nød udelades)
 • For krydderfeta: 1 spsk hakkede friske krydderurter (bland fx basilikum, oregano, rosmarin, timian) eller 1 tsk tørrede.
 • REDSKABER
 • -Et tyndt rent viskestykke eller ostelærred eller et stykke stof på 30x30 klippet fra en gamel forvasket skjorte.
 • - En si eller dørslag (helst fladbundet) medmindre du har en tofupresse.
 • - Noget du kan presse tofuen/fetaen med. Allerbedst er selvfølgelig en tofupresse. Men to skærebrætter og et par skruetvinger ville også være ideelt. Eller en fladbundet si og en stak tunge bøger, ægte guldbarrer, klumper af bly, din golden retriever - hvis den kan sidde stille - mm. til at stable ovenpå ville også fungere. Selv bruger jeg en gammel rullepølsepresse som jeg har gaflet på et loppemarked og kogt og skoldet et uvist antal gange inden brug... Jo tungere pres (og jo flere timer) jo fastere bliver fetaen.
Metode
 1. SKIL SOJAMÆLKEN (10 minutters arbejde + 20 min. venteri): Vi starter med at skille vallen fra sojamælken. Varm langsomt sojamælken op i en gryde. Mens den bliver lun hælder du citronsaft, 2 tsk salt, presset hvidløg og evt. sukker i en varmebestandig skål med plads til 1 liter mælk. Rør rundt til salt og sukker er opløst. Jeg plejer at si hvidløget fra inden jeg går videre, så bliver smagen perfekt. Når mælken i gryden føles lun (mærk efter med knoerne) hælder du mælken ned til citronblandingen ved at hele tiden hælde ned dér hvor du kan se den klare citronsaft. Hvis du til sidst kan se nogle mælkehvide områder som illustreret herunder, så rører du FORSIGTIGT med en ske, så citronsaften fordeles til der hvor der er hvidt - men rør så lidt som mulligt. Vi vil gerne have at vallen bliver klar/gennemsigtig og det blir den når den kommer i kontakt med citronsaften. Km forsigtigt skålen på køl og lad den stå HELT uberørt uden låg indtil den er kølet ned.skille sojamælk
 2. TILSÆT SMAG (5 minutter): Bland de tørre ingredienser (3 tsk salt, gærflager, sennepspulver og eventuelt krydderurter) i en lille skål. Nulr den med hænderne så gærflagerne pulveriseres. Gør så klar til at kunne dræne tofuen: Beklæd et dørslag med et rent, tyndt viskestykke, ostelærred eller lignende. Stil det ovenpoå en skål som kan opsamle vallen (fylder 7-8 deciliter). Nu rører du i SLOWMOTION de tørre krydderier ned til den skilte sojamælk. Det behøver ikke blive HELT fordelt, for vi skal forstyrre tofuen så lidt som muligt. Hæld så massen op i sien med klædet. Gør det FORSIGTIGT så du ikke smadrer de gode koaguleringer som lige er blevet lavet - fx sådan her hvor du nænsomt lægger massen ned i viskestykket:
 3. PAK OG PRES FETAEN (5 minutters arbejde og så 1-12 timers pres): Nu pakker du viskestykket stramt sammen om massen én side ad gangen, så du ender med en nogenlunde firkantet pakke på omkring 10x15 cm. Nu skal tofuen presses så vi får en fast feta. Det nemmeste er en tofupresse, men hvis du ikke tilhører den 0,13 ‰ af befolkningen som ejer sådan en så fortvivl ej. Der skal bare PRES på og det kan der komme ved at du lægger noget fladt ovenpå 'pakken' fx et lille skærebrædt. Ovenpå stabler du SERIØST TUNGE ting. Star med lidt pres og øg efter nogle minutter, vent lidt og øg igen. Der må kun komme klar valle ud fra viskestykket. Kommer der noget hvidt ud er presset for tungt. Efter 5-10 minutter er det meste valle løbet fra og du kan nøjes med at have en dyb tallerken under. Jeg plejer at vende 'pakken' ud i hånden og forsigtigt vende den over i min rullepølsepresse. 'Pakken' skal ende med at være lidt over 1 cm høj (målt mellem underlag og det der presses med). Presset skal holdes minimum en time men gerne over natten på køl - evt udenfor hvis det er koldt. Medmindre du har et seriøst stort køleskab, så er der bedre plads på en altan/terasse til at lave en stor presseopstilling med bøger og andet gøgl, så gør eventuelt det, hvis temperaturen er til det. Jo længere tid i pres, jo fastere feta.
 4. TØR FETAEN (2 minutters arbejde + 1-12 timers tørring): Dette punkt er KUN nødvendigt hvis du vil have fetaen mere fast og tør, så smag den evt. først og bedøm konsistensen. HVIS fetaen har stået i pres længe, fx natten over så gå direkte til SKÆR FETAEN herunder). Åben forsigtigt viskestykket, læg et rent, tørt viskestykke over, hold din hånd eller en flad genstand ovenpå viskestykket og vend det hele så klumpen ligger på det tørre viskestykke i din hånd. Pak den forsigtigt ind og lad den ligge på et fladt underlag og tørre lidt, gerne flere timer.
  hjemmelavet ost laktosefri

  Feta-klumpen her er lidt porøs, mest før men også efter den har tørret. Så sørg for at den hele tiden er understøttet af et skærebræt eller lignende så den ikke 'knækker'.

 5. SKÆR FETAEN (3 minutter): Nu kan du åbne viske stykket og skære fetaen i tern. Brug en STOR, laaaang kniv så du bare kan presse den ned gennem massen oppefra og så brug den anden hånds fingre til at blidt holde fetaen nede når du løfter kniven igen, så den ikke følger med op. Sådan får du de pæneste tern.Nogle gange bliver det pænt. Andre gange bliver det grimt. Smagen er den samme og hvis dem du har stået og lavet vegansk feta brokker sig over æstetikken - så er det UD!
 6. SMAG PÅ DEN dem mens de ligger på skærebrættet. Mangler der salt kan du drysse list ekstra FINT salt ud over dem inden du kommer dem i en beholder eller pakket i viskestykke. Brug evt en metal-paletkniven til at flytte skånsomt rundt på fetaen. Ternene bliver endnu mere faste hvis de igen bliver pakket i viskestykke/køkkenrulle og kan ligge og tørre nogle timer på køl. Men hvis klumpen allerede har tørret, kan de bruges med det samme. De bliver aldrig lige så faste som anden feta, så håndtér dem varsomt og drys dem fx i salaten til sidst fremfor at blande dem rundt i sammen med de øvrige ingredienser.
Recipe by PlantePusherne - vegansk mad at https://plantepusherne.dk/hjemmelavet-vegansk-feta/